top of page

Το τέλος των Σχολικών Εφοριών και οι «adhoc» εξυπηρετητές ενός «adhoc» νόμου.


ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ


Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο φέρνει τη σύσταση νέων Δήμων μέσω συνενώσεων από το 2024. Η μεταρρύθμιση όμως αυτή φέρνει δραστικές εώς «βίαιες», κατά την άποψή μου, αλλαγές στον θεσμό των Σχολικών Εφορειών. Ωστόσο, τις αλλαγές αυτές δεν θα τις δουμε άμεσα, αλλά πέντε χρόνια αργότερα.


Η ουσιαστικότερη αλλαγή που θα επέλθει το 2029 είναι η κατάργηση των Σχολικών Εφορειών. Με βάση τον νέο «Περί Δήμων» νόμο, οι αρμοδιότητες τους αναλαμβάνονται από την λεγόμενη, Δημοτική Επιτροπή «Σχολικών υποδομών και κτιρίων», η οποία θα αποτελείται από 9 μέλη,τον/την δήμαρχο ως πρόεδρο και άλλα οκτώ μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία θα επιλέγονται με σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου, όπως συμβαίνει με όλες τις Δημοτικές Επιτροπές.Άρα οι εκλογές για τις Σχολικές Εφορείες στις 9 Ιουνίου 2024, το λεγόμενο «έκτο ψηφοδέλτιο» που θα πάρουμε εκείνη την ημέρα, θα είναι οι τελευταίες που θα γίνουν. 


Με βάση τις πιο πάνω εξελίξεις το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη ισχύος του «Περί Δήμων» νόμου το 2024 μέχρι και το 2029, που οι Σχολικές Εφορίες θα μετατραπούν σε Δημοτικές Επιτροπές και απαιτείται από την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία να βρούν μια μεταβατική νομοθετική ρύθμιση – λύση, ώστε να ρυθμιστεί ο τρόπος λειτουργίας των τελευταίων σχολικών εφορειών στην ιστορία της Κυπριακή Δημοκρατίας που λόγω της συνένωσης των υφιστάμενων δήμων, συνενώνονται και αυτές. Δηλαδή αυτά τα πέντε χρόνια, θα πρέπει ένας τροποποιημένος και μεταβατικός, πλέον, «Περί Σχολικών Εφοριών» νόμος, να λειτουργήσει σε συνάρτηση με τον νέο «Περί Δήμων» νόμο, με τρόπο που να ρυθμίζει όλα τα θέματα που θα προκύψουν με την επερχόμενη συνένωση σχολικών εφορειών λόγω της συνένωσης των των αντίστοιχων δήμων, ώστε να συνεχίσουν το έργο τους, μέχρι την κατάργησή τους το 2029.


Λέχθηκε ότι αυτό το νομοσχέδιο ήταν κάτι που ζητούσαν τα κόμματα για να μπορέσουν και τα ίδια να ετοιμάσουν τα ψηφοδέλτια τους για την εκλογή σχολικών εφόρων στις εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια μέρα με τις Δημοτικές Εκλογές και τις Ευρωεκλογές, στις 9 Ιουνίου του 2024. Με λίγα λόγια δηλαδή τα κόμματα, αυτή την στιγμή, θέλουν κάποιους εξυπηρετητές, οι οποίοι θα μπουν σε μια επίπονη εκλογική διαδικασία (λόγω των πολλών ψηφοδελτίων) και θα προσφέρουν, εφόσον εκλεγούν, τις  υπηρεσίες τους για πέντε χρόνια και με την λήξη της θητείας τους, ιδιαίτερα αν εμπίπτουν σε κατηγορίες επαγγελματικών ομάδων που δεν επιτρεπει η νομοθεσία να διεκδικήσουν οποιοδήποτε άλλο πολιτειακό αξίωμα, θα πάνε σπίτι τους γιατί η «αποστολή τους εξετελέσθη»... Ζητούν δηλαδή «adhoc» διεκπαιρεωτές για την υλοποίηση ενός «adhoc» νόμου.


Θα μπορούσε να επαναφερθεί, για την τελευταία πενταετία, το διοριστικό σύστημα, που υπήρχε μέχρι το 2006, όπου: τα εφτά ή οχτώ (αιρετά) μέλη των Σχολικών Εφοριών να μην εκλεγονται αλλά να διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τα υπόλοιπα τέσσερα ή πέντε μέλη, που αποτελούν αιρετά μέλη των δημοτικών συμβουλίων, μπορούν να συνεχίσουν να ορίζονται από τις Δημοτικές Αρχές.

Ο νόμος ψηφίστηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023... και οι εκλογές τελικά θα γίνουν. Οπόταν εάν και εφόσον τα κόμματα μας συμφωνούν, γίνεται εισήγηση όπως γίνει συμφωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διεξαχθεί εκλογική διαδικασία για τις σχολικές εφορείες. Με αυτό τον τρόπο από τη μια μειώνονται τα ψηφοδέλτια που θα πάρουν οι ψηφοφόροι στις 9 Ιουνίου και από την άλλη οι νέοι και μιας θητείας Σχολικοί Έφοροι θα αποφύγουν την επίπονη εκλογική διδικασία, και με τυχόν εκλογή τους να μετατρέπονται σε πολιτειακούς αξιωματούχους μιας χρήσης.


*Ενεργός Δημότης Λακατάμιας,

Πρώην Μέλος Σχολικής Εφορίας Λακατάμιας



Our Happy Clients

tetragono.png
361069584_6401291744508_2319812539160630159_n.jpg
1000X1000_LOGO.jpg
Lakatamia Online
29CafeBar
Παρουσίαση4.jpg
bottom of page