top of page

Ο Πολιτισμός, πρωταγωνιστής στη νέα εποχή για τη Λακατάμια


Η κοινωνία της Λακατάμιας, διαχρονικά, έχει αναδειχθεί ως κυψέλη δημιουργίας και πολιτισμού. Πάρα πολλοί πολίτες μας μέσα από την ενεργή πολιτιστική προσφορά και συμμετοχή τους δημιούργησαν και δράσεις πολιτισμού, εντυπωσιακές εκδηλώσεις και πολιτιστικούς θεσμούς που λειτουργούν ως «θερμοκήπια» πολιτιστικής δημιουργίας και ανοικτής πρόσκλησης για εμπλοκή και άλλων ανθρώπων στο γίγνεσθαι της πόλης.



Ο Δήμος Λακατάμιας διαχρονικά (από την ίδρυσή του και επί όλων των δημάρχων), αγκαλιάζοντας τους πιο πάνω ανθρώπους, και με τη δική του πολιτιστική του δράση συμβάλλει στη διατήρηση της ζωντάνιας των ιστορικών μνημών, των τοπικών και εθνικών παραδόσεων, της κληρονομιάς των παλαιοτέρων. Παράλληλα, όμως, τροφοδοτεί τη δυναμική για τη νέα σύγχρονηδημιουργία. Άρα για να η Λακατάμια ένα πραγματικό πολιτιστικό εργαστήρι, στο οποίο θα γεννιούνται οι ιδέες, θα αναπτύσσονται οι τάσεις και θα γίνονται οι αναζητήσεις, ώστε ο πολιτισμός να αποτελέσει πραγματικός πρωταγωνιστής στη ζωή της πόλης μας, χρειάζεται επιτέλους ένα δικό του σπίτι, όπου θα μπορούν όλα αυτά να στεγαστούν και να αναπτυχθούν.

Ένας τέτοιος χώρος δεν μπορούσε να είναι άλλος από το «Πάρκο Αγίου Γεωργίου», στο οποίο περιλαμβάνονται το Δημοτικό Αμφιθέατρο στα βόρεια, η Δημοτική Αίθουσα Εκθέσεων επίσης στα βόρεια κάτω από τις κερκίδες του αμφιθεάτρου, η μεγάληαίθουσα που λειτουργεί ως εστιατόριο στα νότια και η μεγάλη παιδική χαρά στα νοτιοανατολικά, ενώ στο κέντρο του πάρκου υπάρχει ένα τεράστιο πλακόστρωτο.


Βόρεια του Πάρκου υπάρχει η κατοικία του Τουρκοκύπριου Κκιόρογλου, γνωστού για τον θετικό του ρόλο στα γεγονότα της 9 ης Ιουλίου 1821. Ήθελε να φυγαδεύσει τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό, προκέιμενου να διαφύγει των προγγραφών πουσχεδίασε ο Τουρκος Διοικητής του νησιού.


Θεωρώ και το καταθέτω ως πρόταση προς τις νέες δημοτικές αρχές που θα αναλάβουν τον Ιούλιο του 2024, να ενοποιήσουν το Πάρκο Αγίου Γεωργίου, με την κατοικία του Κκιόρογλου ενώνοντας και αξιοποιώντας τον χώρο αυτό ως Πολιτιστικό Πάρκο, μετατρέποντας τον, στον Πολιτιστικό Πνεύμονα του Δήμου Λακατάμιας.


Πιο συγκεκριμένα:

(α) Ως Δήμος οφείλουμε ένα τέτοιο ιστορικό μνημείο όπως η κατοικία του Κιόρογλου, να το δεσμεύσουμε (απαλλοτρίωση, αγορά, ενοικίαση) και να το αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα.

  • Μεταφορά με παράλληλη αναβάθμιση του «Δημοτικού Μουσείου Ιστορίας και Πολιτιστικής Κληρονομιάς».


  • Επιπρόσθετα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει το Μουσείο, ως αποτέλεσμα επίμονης και επίπονης δουλειάς της ομάδας εθελοντών - εκπαιδευτικών του Μουσειού, μπορούν σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Μέσης και Δημοτικής Εκπάιδευσης να ενταχθούν στα «Προγράμματα Μουσειακής Αγωγής» του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας.

  • Επιπρόσθετα εντός της κατοικίας του Κκιόρογλου ή στην αυλή του μπορεί να δημιουργηθεί χώρος για εκδηλώσεις μικρής εμβέλειας (ποιητικές βραδιές κ.α.).

  • Παράλληλα σε συνεργασία με την Ένωση Προφορικής Ιστορίας και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου να συνεχίσει το πρόγραμμα καταγραφής της Προφορικής Ιστορίας της Λακατάμιας, το οποίο εδώ και οχτώ χρόνια βρίσκεται σε αδράνεια.


(β) Δυτικά του αμφιθεάτρου και εντός του πάρκου, στον χώρο όπου παλαιότερα βρισκόταν το κτίριο όπου διέμενε το προσωπικό του Κιόρογλου και σήμερα αποτελεί κενό χώρο, μπορεί να αξιοποιηθεί με την ανέγερση κλειστού δημοτικού θεάτρου, το οποίο λείπει από τον Δήμο μας.

  • Το κτίριο μπορεί να αποτελείται από δύο επίπεδα, όροφο και ισόγειο, όπου ανάλογα με τα αρχιτεκτονικά σχέδια, ο ένας χώρος θα αποτελούσε το θέατρο και ο δεύτερος χώρος να είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιείται από τα πολιτιστικά σύνολα του Δήμου για την προετοιμασία των πολιτιστικών τους δραστηριοτήτων.


(γ) Εντός του πάρκου μπορεί να ανεγερθεί, σε χώρο που μπορεί να υποδειχθεί από αρχιτέκτονες, μπορεί να δημιουργηθεί σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη, με κατάλληλο χώρο  για παρουσιάσεις βιβλίων ή άλλες παρόμοιες δραστηριότητες τις οποίες  θα διοργανώσει ο Δήμος.

 

Ως Δήμος οφείλουμε να επενδύσουμε στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Λακατάμιας, τον πολιτισμός της. Πιστεύω ακράδαντα, ότι ένα τέτοιο έργο πολιτισμού, δημιουργεί προστιθέμενη αξία και αποτελεί σημαντικό προνόμιο για την ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος της Λακατάμιας, μετατρέποντάς την ταυτόχρονα στον ισχυρότερο παίχτη πολιτισμού ανάμεσα στους δήμους της Περιφέρειας της πρωτεύουσας.




Στέλιος Οδυσσέως

Εκπαιδευτικός Δημοτικής

Ενεργός Δημότης Λακατάμιας



Our Happy Clients

tetragono.png
361069584_6401291744508_2319812539160630159_n.jpg
1000X1000_LOGO.jpg
Lakatamia Online
29CafeBar
Παρουσίαση4.jpg
bottom of page