Καταγγέλλουν «σαλαμοποίηση» έργων στον Πεδιαίο ποταμό
Αλαλούμ επικράτησε στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος, η οποία συζήτησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λακατάμειας.
Μέσα από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι το περιβαλλοντικό κέντρο αποτελεί κομμάτι του τεράστιου συνολικού έργου που σχεδιάζουν τρεις δήμοι (Λευκωσίας, Στρόβολου και Λακατάμιας) κατά μήκος του Πεδιαίου ποταμού, το οποίο προωθήθηκε μεμονωμένα, με σκοπό να μην χαθεί χρηματοδότηση €2 εκατ. από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Ο δικηγόρος του δήμου Λακατάμιας, ανέφερε ότι «προσπαθώ να καταλάβω το λόγο για τον οποίο γίνεται η συγκεκριμένη συνεδρία της επιτροπής από τη στιγμή που δεν υποβλήθηκε καμία προσφυγή στο δικαστήριο εναντίον του έργου, το οποίο έχει εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες».
Η αναφορά του δικηγόρου προκάλεσε την οργίλη αντίδραση βουλευτών, οι οποίοι τον κάλεσαν να σεβαστεί τις διαδικασίες της βουλής.
Ο μηχανικός του δήμου Λακατάμιας Αθανάσιος Κολυβάς, ανέφερε ότι «το περιβαλλοντικό κέντρο αποτελεί ένα τμήμα του συνολικού σχεδιασμού, το οποίο προωθείται ώστε να μπορέσει ο δήμος να λάβει την απαραίτητη χρηματοδότηση από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης 2021 – 2027».
Σημείωσε, ότι αντίστοιχα έργα προωθούνται και από το δήμο Λευκωσίας και το δήμο Στροβόλου.
Το έργο το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο περιβαλλοντικής πληροφόρησης, θα διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης, γραφεία και βοηθητικούς χώρους και θα καλύπτει τις ανάγκες δύο δήμων.
Η δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα αναφερόμενη στο έργο του περιβαλλοντικού κέντρου είπε ότι «έχουν εξασφαλιστεί όλες οι άδειες και το έργο θα προχωρήσει».
Σημείωσε ότι «στόχος του έργου είναι όπως οι νέες γενεές ενημερώνονται για την περιβαλλοντική σημασία του Πεδιαίου».
Ζήτησαν απαντήσεις και στοιχεία
Ο πρόεδρος της επιτροπής Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο οποίος ενέγραψε το θέμα ανέφερε ότι γίνονται έργα στις όχθες του ποταμού Πεδιαίου σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή, χωρίς να προηγηθεί στρατηγική και περιβαλλοντική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον.
Έκανε λόγο για σαλαμοποίηση του έργου, διότι όπως είπε «για να αποφύγουν να κάνουν περιβαλλοντική μελέτη, προωθούν πρώτα το περιβαλλοντικό κέντρο, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία».
Η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου, ζήτησε από το δήμο να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής ολόκληρο τον σχεδιασμό του έργου κατά μήκος του Γραμμικού Πάρκου Πεδιαίου.
Ζήτησε επίσης από τους κατοίκους που αντιδρούν στην κατασκευή του έργου, να καταθέσουν τα σχέδια που κατέχουν και στα οποία όπως υποστήριξαν, περιλαμβάνονται γήπεδα τένις, beach volleyball, εστιατόρια και άλλες συναφείς αναπτύξεις.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ζήτησε από την δήμαρχο του δήμου να ξεκαθαρίσει ποια έργα σχεδιάζονται και από το τμήμα Περιβάλλοντος, εάν έγινε οποιαδήποτε περιβαλλοντική ζημιά από το υφιστάμενο έργο.
Ένταση προκλήθηκε επίσης, όταν η δήμαρχος Λακατάμιας, σε ερώτηση της ανεξάρτητης βουλεύτριας Αλεξάνδρας Ατταλίδου, απάντησε ότι δεν έγινε μελέτη για το κόστος λειτουργίας του κέντρου.
Η κ. Ατταλίδου υποστήριξε ότι ένα έργο το οποίο τοποθετείται πάνω στον ποταμό είναι λάθος, υποδεικνύοντας ότι «αυτό που χρειάζονται οι πολίτες είναι πνεύμονες πρασίνου.
«Δεν χρειάζονται άλλο τσιμέντο και έργα τα οποία όπως ανάφεραν και οι κάτοικοι του δήμου δεν υπάρχει λόγος για να κατασκευαστούν», σημείωσε.
Κατάτμηση και σαλαμοποίηση – «Έπρεπε να αποφευχθεί»
Ο λειτουργός περιβαλλοντικής πολιτικής του Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας του Περιβάλλοντος Terra Cypria, Κλείτος Παπαστυλιανού, δήλωσε ότι «στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πεδιαίου ποταμού πρέπει να υποβληθεί εκ των προτέρων ενιαία και ολοκληρωμένη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον για το έργο στην ολότητα του»
Υποστήριξε, ότι «το γεγονός ότι τμήμα του εν λόγω έργου έλαβε πολεοδομική άδεια και άδεια οικοδομής και ακολούθως άρχισε να κατασκευάζεται συνιστά κατάτμηση, δηλαδή κατακερματισμό του έργου, η διαδικασία αυτή, είναι ευρύτερα γνωστή ως σαλαμοποίηση ενός έργου και με βάση τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας έπρεπε να είχε αποφευχθεί από τις αρμόδιες αρχές».
Εκ μέρους των κατοίκων η Μαρία Θεοφάνους είπε ότι «ο δήμος Λακατάμιας προγραμματίζει ένα τεράστιο έργο πάνω στην κοίτη του ποταμού ενώ με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης εξασφάλισε άδεια μόνο για το ένα μέρος του έργου».
Υποστήριξε ότι «θα καταστρέψουν το περιβάλλον και ολόκληρο το οισύστημα του Πεδιαίου απλά για να δημιουργήσουν ένα περιβαλλοντικό κέντρο».
ΠΗΓΗ: https://www.stockwatch.com.cy/